Templom

Római Katolikus Templom

Mozsgónak központiságát döntően két tényező befolyásolta: a Batthyány család birtokhelyzete és az általuk alapított plébánia, mint elsődleges egyházkormányzati székhely. A plébániát 1756-ban alapították. Anyakönyveit 1757-től vezetik. A római katolikus templom építését Kollárovics plébános leírása szerint 1737-ben kezdték meg, az építés 9 évig tartott, mert a Visita Canonica szerint 1746-ban már készen állott. Barokk stílusban épült, Paolai Szent Ferenc volt a védőszentje, a templom oltárán az ő képe látható. A főoltárt két barokk faszobor díszíti. 1876-ban neoromán stílusban átalakították, és Magyarok Nagyasszonya tiszteletére szentelték fel. Battyhány Ádámné gróf Strattmann Eleonóra, Batthyány Károly édesanyja látta el gazdagon felszerelésekkel. Orgonája 1820-as években készült, melyet 1896-ban Lesnyik József, majd 1949-ben az Angster gyár átépített.


 

MEGÚJULT A MOZSGÓI TEMPLOM

A templom megsüllyedt, az északi fal hosszirányban megnyílt, a statikai megerősítés elengedhetetlenné vált.
Az akkori plébános Benchea Celestin kezdeményezésére a Pécsi Egyházmegye sikeresen pályázott a mozsgói római katolikus templom külső felújítására 2017. évben, a támogatás 42 millió forint volt, ehhez 10 % önrészt kellett vállalni.  
A felújítást Király József mozsgói plébános koordinálta. A felújítási munkálatok több mint egy évig tartottak. A legszükségesebb a torony és az épület statikai megerősítése volt. A falakat és a harangtornyot beton és acél szerkezettel minden irányból megerősítették. A tetőszerkezetben kicserélték a szükséges elemeket, a megerősített tető új cserép héjazatot kapott. A homlokzati vakolatot eltávolították, újravakolták. A homlokzat teljesen, belül csak a szükséges helyeken lett újra festve. Új lépcsőt készítettek. Csapadékvíz elvezetést és a falak szellőzését is megoldották. A templom körül térburkolatot készítettek. A műemlék nyílászárókat kicserélték, a törött ólomüveg ablakokat eltávolították. Sajnos a költséges felújítás (8 Millió Ft) miatt az ablakokat még nem tudták vissza helyezni, ahhoz újabb forrást kell keresni.
A kivitelezés összértéke 77,5 millió forint volt. a helyi gyűjtés eredménye 785.600 Ft, a Pécsi Egyházmegye támogatása 34 millió Ft. A megújult templom újraszentelését 2019. december 8-án tartották, melyen a Pécsi Püspökség elöljáróinak jelenlétében.