Szőke Gábor Miklós alkotása

Szőke Gábor Miklós: Pécsi muzsikusok, avagy A brémai muzsikusok magyar barátai

 
A művész elsősorban kolosszális köztéri szobrai miatt ismert. Főként a vad, belső erő fűtötte állatok mozgatják meg, amiket dinamikus mozgásban ábrázol.
 
„Minden szobromnak van története, hiszen az asztalnál ülve ritkán jön meg az ötlet. Amikor összeállnak a fejemben a gondolatok – nyilatkozta a közösségi oldalán, megtervezem és lerajzolom az elképzeléseimet. Nagyobb méretű szobrok esetén néha maketteket is építek, végül kollégáim segítségével 3D-ben modellezzük.”
 
“Rengeteg izgalmas dolgot lehet a szobrokkal közvetíteni. A munkáim sokféle emberhez szólnak a műértőtől kezdve az egyszeri járókelőig. A szobraimban mindenki lát valamit, néha előfordul, hogy teljesen mást.”
 
A világ számos országából keresik. Egy-egy szobor elkészítése sok időt vesz igénybe; a tervezéstől a megvalósításig minden munkafolyamatot ő irányít. Munkájának elismertségét műveinek értéke is jelzi, hiszen egy-egy szobor több száz millió forintot is ér.
 
Jelentősebb munkái: Fradi-sas – Budapesten, Vízi legendák – Budapesten, Lószobor – a szlovákiai Somorján, Medveszobor – Moszkvában, Sólyom – Atlantában.
 
Mozsgó községbe került az egyik jelentős alkotás: Pécsi muzsikusok, avagy A brémai muzsikusok magyar barátai
 
A művész 2012-ben készítette a szobrot, mely a pécsi Kossuth téren volt kiállítva, majd később más helyre került.
Az alkotás részét képezi a kakas, mely szimbólum a kakasütés hagyománya miatt a község jelképévé vált. A mese hősei megjelenítő szobrot a 7. Mozsgói Kakasfesztiválhoz kapcsolódóan helyezték el erre a központi helyre 2017-ben. A szobor szabadon látogatható.