Tények a Vágópont működéséről

Tisztelt Lakosság! Tisztelt Mozsgóiak! A félreértések elkerülése végett szeretnék megosztani a vágópont és a húsüzem működéséről néhány információt.

 

2015. évben a közfoglalkoztatott munkaprogram keretében, ÖNERŐ NÉLKÜL, a képviselő-testület vágópont megépítése mellett döntött. Ettől az időponttól a mai napig 10.881 db sertés került levágásra. Az építési munkákat közfoglalkoztatási bérért, helyi munkavállalók végezték (köszönet a munkájukért!).

2021-ben újabb pályázatot nyertünk, szintén ÖNERŐ NÉLKÜLIT, melyből húsfeldolgozót építettünk. A beruházás a vállalt időpontig felépült, de az E-on villanybekötésére másfél évet kellett várnunk. Jelenleg azon dolgozunk, hogy a működési engedélyt megkapjuk a húsüzemre.

Az idei évben, 2023-ban sajnos több okból kifolyólag kevesebb vágás volt:

- E-on miatt a bekötés csúszott.

- a megnövekedett áramfogyasztás miatt új szolgáltatót kellett keresni (piaci alapon működő céges áramszolgáltatót)

- több sertéstartó gazda felszámolta az állományát

- munkaerő/szakember hiányunk is van. A megoldáson dolgozunk.

 A vágóhidat az önkormányzat azért építtette és azért folytat vállalkozói tevékenységet, hogy saját bevétele legyen. Az államtól kapott önkormányzati finanszírozás az alaptevékenységek ellátására sem elegendő. Nem beszélve arról, hogy nagyratörő álmaink megvalósításához önerő szükséges, melyet így tuduk előteremteni.

A beruházás másik célja az volt, hogy Mozsgó Község vagyonát materiális értékekkel gyarapítsuk. Ez a beruházás mintegy 250 Millió Ft értékű vagyont tesz ki, büszkék vagyunk, hogy ezt sikerült létrehoznunk. Rengeteg munkát fektettünk bele, hogy megépüljön, működjön és most már bevételt termeljen. Köszönöm munkatársaimnak a munkájukat!

Meg kell, hogy jegyezzem, élelmiszer-előállító céget üzemeltetni tipikusan nem polgármesteri feladat, de a faluért csinálom immár 8. éve. Tudom, hogy a falunak szüksége van a bevételre, ami mintegy 60 Millió forintot tett ki eddig. A nyereség sokat tett hozzá Mozsgó község anyagi helyzetének javításához.

Itt szeretném kinyilatkoztatni, hogy a vágópont és a húsfeldolgozó mindig és most is a község tulajdona, a község üzemelteti, és soha nem volt bérbeadva, kiadva és eladva. (A tulajdoni lapot mellékelem. )

 

Remélem, hogy egy-két téveszmét, mely a faluban kering, a helyére tudtam tenni.

Kovács Zsolt Vilmos

polgármester