Boldog, sikeres új évet Mozsgó!

Lezártuk a 2021. évet, mérleget vonunk, értékelünk. Lassan harmadik éve, hogy a vírus kihat az életünkre és közösségi tevékenységeinket nagyban korlátozza. Keveset tudtunk találkozni, beszélgetni, nem volt lehetőség a személyes párbeszédre. Nem tudtuk előre tervezni programjainkat, így a legnagyobb, legismertebb rendezvényünk, a kakasfesztivál elmaradt. A korlátozások feloldása után természetesen igyekeztünk lehetőséget teremteni az összejöveteleknek, találkozásoknak. A vírussal megjelentek pozitív dolgok is, hiszen olyan közösségben élünk, ahol természetes a szomszédok, barátok segítségnyújtása, sok példát látok erre. Kérem, hogy figyeljünk továbbra is egymásra! Az önkormányzat is igyekszik az egyedüllétet, a kiszolgáltatottságot mérsékelni többféle módon.

2021-ben mégsem unatkoztunk, hiszen folyamatosak voltak a fejlesztések, felújítások, építkezések. Augusztus hónapban nagy álmunk teljesült, átadásra került a Kápolna, végre birtokba vehettük. Az ünnepségre, a rossz idő ellenére, sokan eljöttek, mert kíváncsiak voltak erre a különleges értékünkre. Kiderült, hogy a komolyzenének is van létjogosultsága. Az eső, a hideg és a várakozás ellenére, a fellépők műsora sok zenebarátot vonzott. A kiemelt záró produkción, Rákász Gergely orgonaművész koncertjén, a hallgatóság betöltötte a teret. Az adventi készülődés időszakában is vártuk Önöket nagy-nagy szeretettel a gyertyagyújtásokra. Az iskolások is itt tartották karácsonyi ünnepségüket. Örülök, hogy ilyen rövid időn belül a mozsgóiak magukénak érzik a kápolnát, - nem dolgoztunk hiába.

Számos más beruházás is befejeződött ebben az évben (szolgálati lakás felújítása, óvoda teraszának kialakítása, óvodai játékok elhelyezése, bölcsőde épületének bővítése, udvarának kialakítása).

Kiemelt fejlesztéseink még a volt jegyző lakás, a kiállítótér felújítása és a húsfeldolgozó üzem megépítése. Ez a két beruházás is a végéhez közeledik, hamarosan birtokba vehetjük. 

A kultúrház felújításának első ütemén túl vagyunk, a további munkálatokra már megnyertük a támogatást, az összeg a rendelkezésünkre áll. Ebből folytatjuk a mellékhelyiségek szigetelését, festését, a parketta csiszolását, a fűtés korszerűsítését, a művelődési ház végében található konditerem szigetelését és felújítását. Úgy gondolom, hogy nagy szükség van erre a közösségi térre, hiszen a két felújítás között is sokan használták a kultúrházat, sőt nagyon indokolt esetben még hősugárzókkal be is fűtöttünk. Remélem, a május-június hónapokban elkészülünk a tervezett munkákkal.

A húsfeldolgozó-üzem egy újabb siker számunkra. Fellendülést fog hozni Mozsgónak több okból is. Az emberek keresik a helyi termékeket, a helyben termelt és feldolgozott élelmiszereket, egyre jobban odafigyelnek arra, hogy mi kerül a család asztalára. Most évente a vágóponton 2000 disznót vágunk le, ebből az önkormányzat 200 disznót értékesít, a többi bérvágás.

És nem állunk meg, tudják, mindig csak előre és nem hátra! Minden változik, és nekünk ehhez kell alkalmazkodni, ha megállsz, lemaradsz! Január hónapban indulnak az új Magyar Falu pályázatok, valamint a megyei önkormányzatnál is több projektet fogunk előkészíteni. Terveink, ötleteink vannak, ezeket kell ráhúzni a kiírásokra. Persze olyan nincs, hogy ez könnyen, gyorsan menne, de szeretem a kihívásokat.

Nagymértékű beruházás a volt orvosi rendelő és szolgálati lakás felújítása. Mülner doktor úr nyugállományba vonul ebben az évben, és az önkormányzatnak biztosítani kell az egészségügyi ellátást. A könyvtár helyére amely felújításra kerül, újból visszaköltözik az orvosi rendelő. Az épület felújítása több részből, több pályázatból fog megvalósulni.

A falu központi helyén lévő park kialakítása már elkezdődött, több pályázatot is nyertünk a megvalósítására. A pihenőhelyekhez a padok, asztalok már az önkormányzat udvarában várják a megfelelő helyre való kihelyezésüket. A térre tervezett csúszdás játszótér beszerzésére szintén megnyertük az anyagi forrást.  Szeretnénk még szökőkutat, színpadot, fitneszparkot, wifipontot. Kellemes környezetet, kikapcsolódási lehetőséget minden korosztály számára. A park kapcsolódik a sportpályához, reményeink szerint lendületes, üde, zöldterület lesz a falu közepén, szökőkúttal, pihenőpadokkal, játszótérrel.

Nagyobb, összetett projekt lesz a sportpálya és környékének kialakítása a rendezvények kiszolgálása és csoportok fogadása szempontjából. Olyan környezetet hozunk létre, hogy ne csak néhány napra, hanem egész évben biztosítani tudjuk a kikapcsolódni vágyók részére a szolgáltatásokat. 

Két éve nem rendeztük meg a Kakasfesztivált, az idei évben meg szeretnénk tartani, de más formában. A megszokott dolgokon muszáj változtatni, hogy ne váljon rutinná, és az emberek találják meg a számunkra megfelelő programokat. Az előkészítő munkát már most, január hónapban el kell kezdeni, ezért is nem vállaltuk az elmúlt években. Nem vállaltuk be a rizikót. De én optimista embernek vallom magam, és most úgy gondolom, megtarthatjuk. 

 

 

Kovács Zsolt Vilmos

polgármester