Zselici Túra

ZSELICI TÚRA TÖRTÉNETE

Az első rendezvényt 1975-ben az akkori KISZ (ifjúsági közösségi szervezet) rendezte. Anyagilag a környékbeli üzemek, termelőszövetkezetek támogatták. Több száz fő vett részt egy-egy ilyen összejövetelen. Gyönyörű környezetben Almáskeresztúr-Mozsgó közt ügyességi és elméleti feladatokkal nehezített túrán mérhették össze tudásukat a környékbeli fiatalok. A túra Almáskeresztúr községből indult. A mozsgói célhelyen főzéssel, tűzoltó és rendőrségi bemutatókkal, néptánccsoportok fellépésével szórakoztatták a közönséget. A túra oly naggyá nőtte ki magát, hogy Pécsről, Kaposvárról, sőt még Budapestről is érkeztek résztvevők.

1978. A győztes csapat

A KISZ megszűnésével a 90-es évek elején a rendezvény elhalt, egyszer-egyszer az önkormányzat vállalta fel a megrendezését. A kistérségek megalakulása után a Szigetvár Dél-Zselic Többcélú Kistérségi Társulás vállalta fel a rendezéssel járó anyagi és szervezési teendőket, bevonva Mozsgó Község Önkormányzatát is. 2002-től újra volt Zselici Túra.

A Mecsekerdő Zrt. Szigetvári Erdészete, Sajgó Ferenc igazgató javaslatára és szakmai irányításával, 2001-ben kialakította a 6,2 km hosszú Ezüsthárs tanösvényt, mely a mozsgói Pringli-völgyből indul és Almáskeresztúr határáig tart. A túra útvonala ezt a tanösvényt járta be. Majd újabb szünet következett.

2012. évben Kovács Zsolt, Mozsgó község polgármestere felélesztette a hagyományt. A Zselici Túrát Mozsgó községből indítjuk és oda is érkeznek vissza a csapatok. Az állomások biztosításában továbbra is részt vesznek a szigetvári tűzoltóság, rendőrség, vöröskereszt, munkaügyi központ munkatársai emelve a rendezvény színvonalát. A helyi intézmények és szervezetek is képviseltetik magukat állomások biztosításában, programok lebonyolításában, szervezési munkákban: általános iskola, családi napközi, óvoda, szociális otthon, Mozsgóért Egyesület, „Őszikék” Nyugdíjas Klub, Levendula Közösségi Ház, Biztos Kezdet Gyermekház.

A túra bemutatja azt a csodás természeti környezetet, mely körülvesz bennünket. Lehetőség nyílik a természeti értékeink, a fafajok, a növényzet, az állatok megfigyelésére. A megismerést információs táblák segítik.(a képre kattintva nagyítható)

Kedves Látogató!

Nagy öröm számomra, hogy a világhálón találkozhatunk, és ez úton nagy tisztelettel és szeretettel köszöntöm Önt Mozsgó község honlapján!

Bővebben

A weblapot böngészve megismerheti Mozsgó értékeit, nevezetességeit, látnivalóit, kulturális életét, múltját, jelenét.

Az érdeklődők mellett külön szeretettel köszöntöm falunk lakóit, akiknek reményeim szerint segítséget nyújt a megújuló honlap. Hiszen naprakészen értesülhetnek a falu eseményeiről, a programjainkról, de a törvényi változásokat, a körjegyzőség, a képviselőtestület híreit is megtalálhatják. Képviselőtársaimmal, munkatársaimmal azért dolgozunk, hogy Mozsgó községben érdemes legyen élni, családot alapítani, gyermekeket nevelni, távlati terveket szőni, mert aki itt él, az látja a falu jövőjét, fejlődését.

Szeretnénk, ha Ön is részese lenne munkánknak, ha úgy érezné, hogy Ön is tehet falunk felemelkedéséért. Véleményét, ötleteit megoszthatja e fórumon keresztül.

Kívánom, hogy e portál tartalmában elmerülve ismerje meg jobban Mozsgót. Ha még nem járt nálunk, látogasson el hozzánk!

Kovács Zsolt, polgármester

Mozsgó Község Önkormányzatának információs lapja

Önkormányzati vágópont

Mozsgó Község Labdarúgó csapata

Népi játékok

Pályázat