Mozsgói Napok

Mozsgói Retró Napok

„Ilyenek voltunk” avagy Mozsgói Retro Napok

A 70-es, 80-as évek világába repített vissza a Mozsgói Retro Napok rendezvénysorozat.  A szombati napon megnyitott retro kiállítás a tárgyakon keresztül kívánta a 40, 50 évvel ezelőtti időket megidézni. Puskásné Horváth Éva, a rendezvény főszervezője megnyitó beszédében elmondta, a kiállítás olyan élményeket elevenít fel a látogatókban, melyekre szívesen emlékezünk. Ránézve a játékokra, a gyerekkori élmények elevenednek meg, a régi csoki papírok láttán érezzük a szánkban a csokoládé ízét, a Szabó család füzetecskéire rátekintve halljuk Gobbi Hilda, Zenthe Ferenc hangját.

A kiállítást Péteri Ferenc által készített fotók egészítik ki. – Fedezzük fel akkori önmagunkat!

A retro napokat a Mozsgóért Egyesület tagjai által összeállított és előadott divatbemutató színesítette. Az amatőr „manökenek” bemutatták a múltbeli hétköznapi, ünnepi, estélyi divatot. De megelevenedtek az esküvői ceremónia öltözékei is. A bemutatót korabeli reklámok színesítették.

A programot a Pécsi Fordan Táncklub akrobatikus rock and rock bemutatója zárta.

        

Fotópályázat győztes képei

A háromtagú szakmai zsűri: Pincehelyi József, Völgyi Sándor ismert természetfotósok és Sajgó Ferenc képviselő úr döntése alapján:

1. Helyezett és különdíjas Szijátó Erik: "NYÁR" 

      

2. Helyezett Mohó Erika: "VIHARFELHŐK"

  

3. Helyezett: Gaál Szabina: "HÍD"

              

4. Helyezett: Tamasícs János

  

 

 

  

 

Filléres emlékeim oly drágák nekem
Kidobni őket nincs erőm, s mind értéktelen
Filléres emlékeim oly drágák nekem
Ők tudják, mennyit ér az életem.

Nem ketyeg az óra sem
törékeny szíve megszakadt
A kis tükör homályosan
de őrzi még az arcokat.

Egy régi dal a szalagon
és több a zaj már, mint a jel
De néhanap, ha felteszem
a szívemet szorítja el.
Filléres emlékeim oly drágák nekem
Kidobni őket nincs erőm, s mind értéktelen.

                                               Bródy János

    

„Életmód és mindennapok a Kádár korszakban” szól az egyik érettségi tétel.  Korombelieknek már csak ennyi ez a korszak. Egy érdekes történelmi kor, egy letűnt világ, ami már olyan távolinak tetszik, mint a háborúk közötti időszak, vagy a rómaiak. De mit jelent ez az időszak azoknak, akik gyerekek voltak, akik akkor élték a fiatalságuk, vagy akik akkor dolgoztak.
Farmer, háztáji, bambi, túró rudi, sport szelet, kőbányai, kisdobosok, úttörők, Illés, Kovács Kati, Máté Péter, dauer, Kádár, gulyáskommunizmus, legvidámabb barakk, tsz, TTT: tiltott, tűrt, támogatott…  Kicsit savanyú, kicsit zöld, de  a miénk!  
Szüleim, nagyszüleim történeteiből egy nehéz, néha igazságtalan és logikátlan, de boldog és biztonságos korszak rajzolódik ki. Mindenkinek volt munkája, - legalább papíron -, a közbiztonság és az életszínvonal növekedett, több résen keresztül is szivárgott a nyugat. Már nem volt luxus a tv. Táncdalfesztiválok, koncertek, rengeteg előadó nőtt ki gombamódra a magyar televízió tehetségkutató műsoraiból…
De akkor mi van a szocializmussal, az egypártrendszerrel, a besúgókkal és a világ legmagasabb öngyilkossági rátájával? Mi az igazság? Csak a boldog nosztalgia szól szüleinkből, vagy ez tényleg egy békés, nyugodt, vidám időszak volt?                                                                                                                  

Kedves Látogató!

Nagy öröm számomra, hogy a világhálón találkozhatunk, és ez úton nagy tisztelettel és szeretettel köszöntöm Önt Mozsgó község honlapján!

Bővebben

A weblapot böngészve megismerheti Mozsgó értékeit, nevezetességeit, látnivalóit, kulturális életét, múltját, jelenét.

Az érdeklődők mellett külön szeretettel köszöntöm falunk lakóit, akiknek reményeim szerint segítséget nyújt a megújuló honlap. Hiszen naprakészen értesülhetnek a falu eseményeiről, a programjainkról, de a törvényi változásokat, a körjegyzőség, a képviselőtestület híreit is megtalálhatják. Képviselőtársaimmal, munkatársaimmal azért dolgozunk, hogy Mozsgó községben érdemes legyen élni, családot alapítani, gyermekeket nevelni, távlati terveket szőni, mert aki itt él, az látja a falu jövőjét, fejlődését.

Szeretnénk, ha Ön is részese lenne munkánknak, ha úgy érezné, hogy Ön is tehet falunk felemelkedéséért. Véleményét, ötleteit megoszthatja e fórumon keresztül.

Kívánom, hogy e portál tartalmában elmerülve ismerje meg jobban Mozsgót. Ha még nem járt nálunk, látogasson el hozzánk!

Kovács Zsolt, polgármester

Mozsgó Község Önkormányzatának információs lapja

Önkormányzati vágópont

Mozsgó Község Labdarúgó csapata

Népi játékok

Pályázat