Út épül Jedinka-szőlőhegyre

Út épül Jedinka-szőlőhegyre

Mozsgó Önkormányzata a Zártkerti Program elnevezésű pályázaton 10 Millió Ft 100 %-os finanszírozású, vissza nem térítendő támogatást nyert, a pozitív döntés 2018. április hónapban érkezett.

A felhívás a zártkertekben, falusi szőlőhegyeken, gyümölcsösökben lévő értékek megóvására vonatkozott, a zártkerti területek megközelítését érintő utak javítására. Mozsgó Község Önkormányzata fontosnak tartotta a Jedinka-szőlőhegyre vezető út megújítását. Évek óta gondot okoz, hogy a csapadékos időjárás miatt az út járhatatlanná válik az anyagtalaj átnedvesedése miatt, kisebb esőzés következtében is, napokig el tud lehetetlenülni a terület személyautóval való megközelítése. Most pályázati forrásból megoldást találtunk a problémára, így javítani tudunk a szőlőhegyi ingatlanokat művelő személyek helyzetén, elősegítve a terület mezőgazdasági hasznosítását.

Az új út a temető előtti körforgótól indul, majd a víztározótól vezet fel Jedinkára. Az út a víztározótól már a jelenlegi út felett fog haladni a Kertész István-féle pincéig. A pincesoron északi és déli irányban is kiépül – ahogy a mellékelt térképen is látszik.

A régi, most fával benőtt utat megtisztítják, elegyengetik, ezt követően 30 cm vastagságban újrahasznosított építés-bontási hulladékból származó, osztályozott és minősített darált téglatörmelékkel beszórják.

Az út 1763 m hosszú, 4 m széles, és 30 cm vastagságú a javító réteg.

A javítóréteg tervezett vastagságának elérését követően, az építési forgalom, illetve a normál járműforgalom fogja betömöríteni.

Az útépítés önállóan nem volt pályázható, ezért a természetes lefolyású területen, a felújítandó, meglévő földút mellett, az út vízelvezetéséhez kapcsolódó, a víz-visszatartást célzó, csapadékvíz tároló földmedence kiépítését tervezzük megvalósítani.

A megvalósítást még ebben az évben elkezdjük, reméljük mindenki megelégedésére fog szolgálni a tervezett út.

Kovács Zsolt Vilmos

Polgármester